Prodej nemovitostí v době pandemie koronaviru

Přišlo to z nenadání. Jednoho skoro jarního večera byl vyhlášen nouzový stav, který následovalo nařízení spojené s omezením volného pohybu. Na neurčito STOP prohlídkám, STOP schůzkám s novými klienty, STOP vstupu do kanceláří. Nastala přísná sociální izolace bez předchozího varování, kdy nikdo netušil, co bude dál. Přesto jsme zobchodovali nemovitosti v hodnotě více jak 30 miliónů Kč…

Pandemie koronaviru zasáhla beze sporu všechny napříč planetou. Bylo tedy na místě předpokládat, že se jistá recese projeví i v odvětví realit. Zpočátku analytici předpovídali drastické snižování cen nemovitostí, zastavení realitního trhu, dokonce obdobu ekonomické krize z let 2008-2012. Jak je tomu ale dnes, 2 měsíce po diagnóze prvního nakaženého virem Covid-19?

ZRUŠENÍ DANĚ Z NABYTÍ NEMOVITÉ VĚCI

Opakované návrhy na zrušení daně z nabytí nemovité věci (4 %) dostaly konečně od vlády zelenou. Ministryně financí Alena Schillerová sestavila v dubnu návrh novely zákona, který aktuálně prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Tento návrh by měl osvobodit kupující, kteří nemovitost nabyli v termínu od 1.12.2019, od úhrady 4% daně. Jako kompenzaci snížení státního rozpočtu navrhla ministryně zrušení odpočtů zaplacených úroků z úvěrů na bydlení na úvěry poskytnuté od 1.1.2022.

KRIZE BYZNYSU AIRBNB

Koho se současná situace na poli realit dotkla bezesporu nejvíce jsou pronajímatelé bytů určených pro ubytovací služby přes platformy Airbnb a Booking, známé také jako krátkodobé pronájmy. Uzavření hranic zapříčinilo zrušení objednaných rezervací, ve většině případů až do konce roku. Automatickým krokem více jak 11 000 majitelů těchto bytů proto bylo nabídnout své byty ke krátkodobým pronájmům (3-12 měsíců). 

ZLEVŇOVÁNÍ ÚROKOVÝCH SAZEK

ČNB na konci března snížila základní úrokovou sazbu a dalo se tak předpokládat i snížení úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Tuzemské banky ovšem zaumuly opačný postoj. Úrokové sazby nezvyšovali, zpřísnili však pravidla pro poskytnutí úvěrů, konkrétně zamezili jejich poskytnutí klientům v první linii i klientům, jejíchž příjem pochází ze zahraničí. Omezily poskytování 90% hypoték i spotřebitelských úvěrů. 

MORATORIUM

Vstřícným krokem vyhlášení celoplošného moratoria chtěla ministrině financí ulevit českým domácnostem, a to odsunutím splátek úvěrů na 3 měsíce. Klienti, kteří si o odložení zažádali, musí banka vyhovět bez dalších požadavků. Praxe toto potvrzuje, ovšem nebyl řečen jeden důležitý fakt – pokud klient odložení splátek využije, nebude do bankovních registrů propsán negativní záznam. Ovšem nebude vložen ani záznam o zaplacené splátce úvěru. Z dotazovaných bank jsme obdrželi informaci, že při nové žádosti o půjčku vyhodnutí tuto informaci z registrů jako negativní. 

REALITNÍ TRH V TEPLICÍCH

Ač byly prognózy jakékoliv, nezaznamenali jsme žádný propad cen, snížený zájem o prohlídky ani enormní nárůst nových nemovitostí na prodej. Zatím. Situace je stejná jako na začátku roku, což potvrzuje i to, že jsme za předešlé měsíce rezervovali nebo dokončili několik obchodů:

  • březen: 5 nemovitostí
  • duben: 4 nemovitosti
  • květen: 6 nemovitostí

 Od počátku roku jsme dokončili realitní transakce v hodnotě přes 30 miliónů korun.

Chcete spočítat, jakou tržní cenu má aktuálně vaše nemovitost? Napište nám.

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA od Google s ochranou soukromí a podmínkami používání.